Els Pronk

‘Anders kijken’ naar talenten van kinderen

Iedereen is er vóór: vertrekken vanuit de talenten van kinderen! Die talenten zijn de basis voor groei, voor plezier en voor ‘worden wie je bent’. Tegelijkertijd is dit best een opgave voor veel ouders, grootouders en leerkrachten. Want hoe krijg je die talenten in beeld? En als je ze in beeld hebt, hoe ga je die talenten van je kind dan aandacht geven? Vraagt dat niet ook om een talentgerichte manier van kijken naar je rol als opvoeder? In haar lezingen, die ze altijd op interactieve wijze aanpast aan haar publiek, gaat Els Pronk in op de praktijk van talentgericht werken met kinderen. Dat doet ze door steeds praktijkvoorbeelden en concrete handvatten te geven om haalbare stappen te zetten in het talentgericht werken met kinderen.

De kern in haar verhaal is dat het voor opvoeders start met ‘anders kijken’ naar kinderen. Door gedrag van kinderen een ander etiket te geven, ga je anders kijken. Hiermee wordt duidelijk dat talentgericht werken met kinderen altijd ook betekent dat ouders en leerkrachten zélf hun talenten meer gaan gebruiken.

Vervolgens verkent Els Pronk samen met haar publiek hoe je dan concreet:

  1. positief kijkt, door gedrag te onderzoeken en de talenten eronder op te sporen;
  2. positief luistert, door vooral de intentie en succesmomenten te verkennen
  3. positief praat met je kind, door vooral te benadrukken welke vooruitgang en gebruik van het talent je ziet.

Els put hierbij uit haar jarenlange ervaringen als leerkracht op een basisschool en als begeleider van ouders, leerkrachten en kinderen in haar eigen praktijk Grootsklein.

De reacties op haar lezingen zijn vaak enthousiast, omdat opvoeders nieuwe voorbeelden hebben gehoord waarmee ze zelf met hun kind aan de slag kunnen en omdat ook duidelijker is geworden wat hun eigen rol kan zijn.

Els Pronk werkt met veel plezier aan het sterker maken van kinderen, waarbij de ondersteuning en samenwerking van ouders en school de basis is. Zij doet dat vanuit haar eigen praktijk Grootsklein – samen werken aan emotioneel sterke kinderen -, die ze begon na 20 jaren als leerkracht in het basisonderwijs te hebben gewerkt. Naast haar werk met individuele gezinnen heeft ze ook de kindertraining Blij met mij! ontwikkeld. Els verzorgt ook teamdagen en ouderavonden voor scholen en kinderopvang. Tenslotte is ze mede-auteur van de recent verschenen Junior Toolbox ‘Ik kies voor mijn talent’. Els is te bereiken via haar websites grootsklein.nl en blijmetmij.nu.

One comment

  • De studievoormiddag gisteren doet nadenken, geeft zoveel energie, gedeeld op linkedin.
    Echt Super. Dank je Els !

    Warme groet,Marleen

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>