Luk Dewulf

Ik kies voor mijn talent!

Luk Dewulf is auteur van de “Ik kies voor mijn talent” (achtste druk) Naar aanleiding van dit boek is hij sinds 2009 een veel gevraagd spreker over talent.

Hij brengt een enthousiasmeren en motiverend verhaal over hoe talenten en resultaten hand in hand gaan. Wat is talent? Wat is het verschil tussen een gapbased en een strengtshbased perspectief en hoe gaan die samen? Hoe kan je competenties en talenten met elkaar verbinden? Wat is talent, hoe kan je vaardigheden ontwikkelen om meer uit je talent te halen? En wat doe je met die zaken waar je niet goed in bent?

De lezingen van Luk Dewulf zijn interactief, worden rijkelijk geïllustreerd door voorbeelden, beelden en  toepasselijke filmpjes. Bovendien wordt telkens contact gemaakt met de deelnemers door in te gaan op hun eigen talent en dat ook te benoemen.

De doelgroep van deze lezingen is heel divers. Zowel internationaal (in het Engels) op executive niveau (o.a. Tessenderlo Group, IKEA) als nationaal in Vlaanderen en Nederland  (KBC, CM, WPG Uitgevers, Colruyt, Spar….) bij het bedrijfsleven. Ook erg veel in het onderwijs (Directiecongressen voor directeuren basis en secundair onderwijs, Pedagogische studiedagen, Hogescholen waarond Plantijn , Artevelde, Katho, Windesheim, NHLeeuwarden). En ook in de social profit en nonprofit (LES-congres rond inburgering, ziekenhuizen, bijzondere jeugdzorg, ….).

In het voorjaar van 2013 geeft Luk Dewulf ook een reeks theatervoorstellingen samen met CM in theaters en culturele centra in Vlaanderen over het talent van kinderen (www.plukjegeluk.be/talent)

Zijn lezingen variëren in duur van 20 minuten tot 2u, steeds in overleg met de opdrachtgever steeds gericht op de meest optimale bijdrage in het event of bijeenkomst.

Help! Mijn batterijen lopen leeg

Samen met Guido Vangronsveld schreef Luk Dewulf het boek “Help, mijn batterijen lopen leeg”. Het boek kwam uit in mei 2012 en was eind 2012 al toe aan zijn vierde druk. Over dit boek geeft hij pakkende en beklijvende lezingen.

Het uitgangspunt van dit boek is dat een burnout geen individueel maar een relationeel probleem is. Dat het steeds ontstaat in relatie met anderen. In het boek gaan de auteurs uit van een relationele en systemische kijk.

Net zoals de andere boeken van Luk Dewulf is dit boek ook ontstaan vanuit het professioneel reflecteren op eigen ervaringen. Door samen met Guido te onderzoeken hoe zei beiden in moeilijke periodes er toch in slagen om het hoofd boven water te houden ontstond een referentiekader dat getoetst en onderbouwd is vanuit verbindingen met onderzoek over burnout aan de Universiteit Gent. In de afgelopen jaren heeft Luk tientallen mensen begeleid die zich bevonden op de rand van een burnout en/of die in een burnout zijn terechtgekomen.

De lezingen over dit onderwerp vertrekken vanuit een aantal kernbegrippen rond talent en hoe die verbonden zijn met energieverlies in het werk. Vervolgens worden de kerndynamieken beschreven die kunnen leiden tot energieverlies en burnout. En natuurlijk welke de manieren zijn om er uit te komen. Zowel vanuit het perspectief van de individuele persoon die ondersteuning zoekt bij een coach, therapeut, dokter of vriend. Als van uit een systemisch perspectief en de manier waarop hierover in een organisatie het gesprek kan worden gevoerd. Het verhaal wordt rijkelijk geïllustreerd met beelden, filmpjes en voorbeelden. En aan het eind van het verhaal formuleert Luk Dewulf tien aanbevelingen voor individuen en organisaties. De lezingen over dit onderwerp worden door de deelnemers als pakkend en vaak erg confronterend ervaren. Het verhaal wordt echter nooit zwaar omdat humor nooit ver weg is in deze lezing.

Deze lezingen variëren van 20 minuten tot 2u, steeds in overleg met de opdrachtgever, en steeds gericht op de meest optimale bijdrage in het event of bijeenkomst.

10 comments

 • Mooi interview vandaag 18/12/13 op radio 2 over talenten van kinderen. Spijtig genoeg deelt het onderwijs deze inzichten vaak niet. Rilatine is de drug geworden om ieder kind in het gareel te laten lopen. Individualiteit is niet gewenst, is moeilijk voor leerkrachten.
  Kortzichtigheid troef, kinderen worden gedwongen te denken en te functioneren in verouderde denkkaders, anders heb je een afwijking.
  ADHD, autisme is in mijn ogen een vorm van protest die er bij de huidige kinderen groeit. De leerkrachten kunnen hier veel van leren, maar snappen het vaak niet.

  Gertie Daerden

  Reply
 • Pingback: OEN | Toon Maillard

 • Pingback: Boekenlijstje | Toon Maillard

 • Pingback: Vluggertjes op de werkvloer | Elke Wambacq

 • Pingback: Burn Out, een relationeel gegeven. | Hersenspinsels

 • Pingback: Welke talenten heeft uw kind? – Kies vmbo

 • Pingback: Arbeidsvreugde Bron 6 – Werken met hart en ziel | Mieke Desmadryl

 • Hoi Gertie,
  Ik daag je hierbij uit eens voor de klas te gaan staan. Beetje een zuur bericht van je tegen al die leerkrachten die hun stinkende best doen uw kinderen een fijne tijd op school te bezorgen. Er worden geweldige di gen gedaan en ontwikkeld en het onderwijs is druk bezig te veranderen.

  Reply
 • Ik reageer graag op uw artikel gepubliceerd in De Tijd op 7 januari jl.:
  Zelf ben ik tot 2x toe ervaringsdeskundige, plus begeleider van mensen in hun persoonlijk groeiproces.
  Ik kan u in grote lijnen volgen en het is goed dat zulke artikels het grote publiek bereiken ter sensibilisering.
  Echter, daar waar u stelt dat de oorzaak altijd in het werk zit, heb ik een meer genuanceerde mening en ervaring:
  Het werk is zeer zeker een grote factor, doch er is een duidelijke samenhang met hoe je als persoon in mekaar zit én hoe je privé leven verloopt. Iemand die met een laag zelfbeeld zit, veel angsten kent, een onzekere toekomst heeft e.d. (dit als voorbeeld), kent véél stress en dit heeft een impact op de totaliteit van zijn functioneren, ttz én op het werk, én in de privé sfeer. Op den duur vind hij nergens nog rust en gaat ie over zijn grenzen met alle gevolgen van dien.
  Ter info:
  Ik geef zelf regelmatig lezingen over burn-out en was ook één van de sprekers voor de vrijwilligers van Teleonthaal in Leuven in het voorjaar.
  Mvg

  Reply
 • Hallo Luk
  Mooi onderwerp Burn Out , en hoe je het kunt voorkomen.
  Alleen als een ander de schade aanricht ( zonder het te zeggen ) zijn de lichamelijke klachten niet te vermijden.
  En als al je talenten de kop ingedrukt worden middels leugens en bagger wordt het al een ander verhaal.
  Wellicht kan het boek :
  Woorden die je uit balans brengen.
  je ook van dienst zijn bij je presentatie in Doetinchem.
  Het boek is bedoeld om gesprekken op gang te helpen.
  En het is natuurlijk ook omgekeerd.
  Als je de woorden voorkomt raak je niet uit balans.
  Mocht je nieuwsgierig zijn dan kun je het bekijken.
  En misschien kun je er je collega’s op attenderen.
  Zo ook de organisatie van de thema dag in de Gruitpoort.
  Ik kom graag meer uitleg geven.
  En aan de hand van een illusie / magisch voorbeeld aangeven dat de beschadiging altijd blijft. ( Is ook bevestigd. )
  Ook al zie je deze niet.

  Samenvattend :
  Iedereen heeft talenten genoeg en voert deze ook uit.
  Echter helaas zijn er veel werkgevers die dat niet waarderen.

  Met een vriendelijke groet sluit ik af.
  Agnes Westerhof

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>