Talent op de Vloer!

Talent op de Vloer!

In een omgeving van luide machines en de hoge werkdruk om elke dag 700 goede stuks te leveren, is weinig ruimte voor een praatje tussenin. Vaak staan mensen letterlijk ver van mekaar. In deze setting dreigt het risico dat eigen talenten en talenten van anderen uit het oog  worden verloren.

En dat is jammer want ze zijn aanwezig: iedereen heeft namelijk talent!. Dit zowel bij leidinggevenden als bij mensen die repetitieve taken uitvoeren.  Het is dan ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid van leidinggevenden en mensen op de vloer om samen op zoek te gaan naar ieders talenten. In gesprek gaan over je eigen sterke punten met een collega of je leidinggevende is niet zo evident en anders dan gebruikelijk. Soms is er een duwtje in de rug nodig en kunnen talentkaartjes helpen om dit gesprek met elkaar aan te gaan. Je ontwikkelt samen taal om talenten te benoemen die je bij jezelf of bij de ander ziet of misschien nog niet zag.

Tegelijkertijd  kunnen talenten boven water komen door verhalen te vertellen die buiten de werksfeer vallen. Zo kan vertellen over hoe je op vakantie gaat, wat je dan allemaal doet, wat je dan belangrijk vindt een mooi beeld geven over iemands talent, dat je dan ook makkelijk in het werk herkent. Eventjes tijd maken voor elkaar, nieuwsgierig zijn naar elkaar, kan genoeg zijn om zicht te krijgen in wie wat kan. Met dit inzicht kun je verder aan de slag door elkaar te stretchen op de sterke punten die aanwezig zijn bij jezelf en je collega’s. Het is dan ook heel mooi om te zien hoe talenten van collega’s elkaar aanvullen. Doordat mensen hun sterktes meer kunnen  laten zien, en elkaar kunnen versterken en/of aanvullen, groeit ook de betrokkenheid, zowel voor het individu als voor het team.

Op dit moment begeleiden we een dergelijk proces in een productiebedrijf uit de automotive sector. Boeiend en uitdagend, stap voor stap!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>